Last update: 22 dec 2022  

 

HOME

 

 

 

 

 

Omladinska Liga Srbije

(analiza jesenjeg dela prvenstva '22)   

 

Završeno je prvih 17 kola. Već po nekoj navici, i ove sezone su dva kola iz proleća prebačena na jesen, tačnije igralo se 15+2, tako da će se moja analiza odnositi na sve utakmice. Raspored se uglavnom poštovao, mada je bilo par odloženih utakmica, pre svega zbog nastupa Crvene Zvezde u evropskom takmičenju. Bila je i jedna malo duža pauza zbog omladinske reprezentacije.. Mladi zvezdaši nisu uspeli, izmaklo im je proleće, nesretno, zbog lošijeg izvođenja penala. Dok je reprezentacija lako prošla u drugi krug, koji se igra sledeće godine. Partizan je jesenji šampion.

Pokušaću da napravim analizu odigranog i da predvidim nastavak. Naravno, analiza je potpuno subjektivna i plod je, isključivo, mog viđenja, kao gledaoca i dugogodišnjeg pratioca omladinskog fudbala u Srbiji.

 

Šta su krajnji utisci nakon četiri meseca omladinskog fudbala:

- Partizan je napravio solidnu razliku pred proleće, kao i ranije prati ga Crvena Zvezda;

- I dalje je više od polovine klubova iz Beograda, računajući i teritoriju Vojvodine, to je 3/4 Lige.

- Veliko ohrabrenje, treće i četvrto mesto drže klubovi iz Zapadne Srbije (Radnički 1923 i Mladost)

- Nema neporaženih ekipa, štaviše najbolji skor je 3 poraza;

- Novajlije se nisu snašle, Vršac i Napredak su u skoro nemogućoj misiji, a ni Novi Pazar se ne može radovati trenutnom pozicijom;

- Na donjoj polovini tabele, imamo skoro sigurnih dva putnika za niži rang, dok će se za preostala dva mesta boriti i Rad, nekadašnji šampion, i prvi predstavnik u Evropi;

- Prošlogodišnji prvak Crvena Zvezda, je uspešno prebrodio prvo kolo evropskog takmičenja. Na žalost, vrlo sretno, protivnik u drugom kolu, holandski AZ Alkmar je otišao dalje;

 

 

Kratka analiza za svaki klub, rangiran po trenutnoj poziciji na tabeli:

Partizan 14 0 3 53-20 +33 42 (3.12g/u)

Partizan je igrao najbolji fudbal, zato je i prvi. Naravno, u njihovoj prošlosti, to nije značilo bog zna šta. Takva je politika kluba, izgleda, jer najbolje igrače odmah povuku ka seniorskom timu. Imaju najbolji napad Lige, jedini preko tri postignuta gola/utakmici. Mada je bilo par utakmica kada se baš namučio. Na svakoj utakmici su dali makar po gol. Prvi strelac Lige je Vanja Vlahović (14g), iako nije odigrao sve mečeve. Prati ga, uvek koristan Janko Jevremović (9g/top5). Treći su po broju različitih strelaca (13). Odbrana je druga u Ligi, primili su 1.18 pg/u. Na šest utakmica mreže su im mirovale, uglavnom igraju utakmice za gol više. Kao domaćini su 100%. Najgori trenutak polusezone, gledajući završnu tabelu, im je poraz od Rada. Pobeda u derbiju na strani, svakako vrhunac, i najznačajnija. Ukoliko zadrže postojeći sastav, možda još neki kadet, imaju najveće šanse za titulu. A čekaju ju je isuviše dugo.

 

Crvena Zvezda 11 3 3 48-24 +24 36 (2.82g/u)

Na kraju, drugo mesto. Ipak uspeh, s obzirom na broj odigranih mečeva, putovanja zbog evropskog takmičenja. Nikako da prezime u Evropi, ali sve su bliži tom cilju. Sa statistčke strane, verovatno im je ovo najgora polusezona, gledajući unazad par godina. Napad je drugi, samo jednom nisu postigli gol, a predvodi ga Stefan Pirgić (10g/top3). Ostali fino raspoređeni, i već godinama imaju najviše različitih strelaca, čak 18. Odbrana je valjano zakazala, šesto mesto (1.41pg/u), samo četiri utakmice bez primljenog gola. Previše promaje duva. Najbolja su gostujuća ekipa, dele to mesto sa Kragujevčanima. Ne računajući derbi, gde poraz uvek boli, najveće razočarenje je težak poraz u Lučanima, gde nisu postojali. Vrhunac sezone, sigurno, pobeda na "krovu". Niko osim  njih to nije uradio. Sigurno prvi, ako ne i jedini kandidat da ugroze večitog rivala. Veliki fond igrača, uz malo sreće i kvaliteta, nije nemoguća misija.

 

Radnički 1923  10 4 3 28-18 +10 34 (1.65g/u)

Neverovatna polusezona za ovaj omladinski pogon. Treće mesto, deluje kao premija. Nastavak odlične prošlogodišnje sezone, iako se to nije očekivalo. Odbrana je najbolja u Ligi, 1.06pg/u. Golmani Lešnjak i Mladenović, sa ostalima, baš su odradili posao. Pogotovu na gostujućim terenima. Mada samo pet puta ostaju bez primljenog gola, samo jednom (IMT) više od dva. Napad je na polovini tabele, izdvojio se Lazar Miletić (7g/top10). Nije top, ali uz stamenu odbranu drži ih baš visoko. Zakazali su na tri utakmice. Vrhunac sezone, verovatno pobeda nad liderom, koji se izvukao u finišu utakmice. Ono što ih boli najviše je poraz, kod kuće, od Grafičara, mogli su biti i drugi na tabeli. Nisam siguran da će zadržati ovo mesto, ali verovatno će biti bolji nego prošle godine. Ako nekako "prežive" prvih pet kola na proleće, vrlo težak raspored ih čeka.

 

Mladost Lučani 9 3 5 37-23 +14 30 (2.18g/u)

Ova pozicija postaje navika za mlade Lučance. Ne iznenađuje nikog. Stasava jedna ozbiljna škola. Uz malo više koncentracije prilikom gostovanja, trebali su biti i bolji. Domaćinska ekipa, gotovo da ne gube na svom stadionu. Imaju treći napad, nisu se proslavili samo dvaput. Zanimljivo da su drugi po broju različitih strelaca (14), iako su poprilično izmenili tim. Prvi strelac je Strahinja Stojanović (7g/top10). Odbrana je solidna, peta u Ligi, 1.35pg/u. Četiri puta nisu primili gol. Vrhunac polusezone je rasturanje šampiona, utakmicu koju neće skoro zaboraviti. Što se tiče razočarenja, sigurno je jedini gubitak bodova kod kuće, od novobeogradskog Radničkog. Novajlije u ligi.Vrlo solidan raspored, na početku, može im obezbediti mirno proleće, visoku poziciju i afirmaciju novih igrača.

 

Čukarički 9 2 6 37-26 +11 29 (2.18g/u)

Nekako preslikana jesen od prošle godine. Uvek imaju ekipu za sam vrh, i verovatno čekaju da se slože kockice. Ili jednostavno uživaju u sigurnosti svog položaja. Napad im deli treće mesto. Imaju dva strelca u top10, jedini sa Partizanom. Vodeći je Nikša Delibašić (9g/top5). Sledi ga Marko Arsović (8g/top7). Postigli su skoro polovinu golova celog tima. Samo Radničkom 1923 nisu dali gol. S druge strane, odbrana je tačno na polovini, 1.53pg/u. Vrlo retko ne primaju golove, samo tri puta ove jeseni.Teško je reći šta je vrhunac jeseni, i da li ga uopšte imaju. jer nisu dobili nijednu ekipu ispred sebe na tabeli. Svakako, primljenih 6 golova i poraz, kod kuće, od IMTa je najbolniji trenutak. Očekujem bolju poziciju na kraju, konačno da pobede "nekog".

 

IMT 8 4 5 27-34 -7 28 (1.59g/u)

Nakon turbuletnih prethodnih sezona, konačno malo sigurnosti. Odličan spoj domaćih i stranih igrača, kojih imaju najviše u ligi. Zanimljivo je da imaju negativnu gol razliku, a visoko su plasirani. Napad im je tek deseti. Imali su zlatne trenutke, i samo četiri puta nisu postigli gol. Strelce predvodi Chedrack Charles (8g/top7). Jedina su ekipa kojoj nije sviran penal, neverovatno. Odbrana je baš loša, četvrta najlošija, primali su 2pg/u. Na pet utakmica nisu primili gol, što znači da su se na ostalim uglavnom raspadali. Vrhunac sezone i pored lude pobede nad Čukaričkim, za mene je pobeda nad Lučancima. Nerešeno kod kuće sa Napredkom je nešto za čim mogu žaliti. Raspored u prvih četiri kola im je dosta težak, i može ih dovesti do problema. Dešavalo im se to i ranije, i jedva su se snalazili.

 

Vojvodina 8 3 6 33-30 +3 27 (1.94g/u)

Opet neka toplo hladna jesen za momke iz Novog Sada. Nisu ni zaslužili više, jer nikog nisu pobedili iz vrha tabele. Deset bodova su od zone ispadanja, deset od drugog mesta. Prosek to je najbolja reč koja ih opisuje. Daleko bolje igraju kod kuće, u gostima samo jedna pobeda. Napad im je šesti u  ligi, mada samo tri puta nisu postigli gol. Najbolji je Lukijan Abadžija sa 12g/top2. Interesantno je da im je svirano najviše penala, čak 6. Sve su iskoristili. Odbrana je skromna, na desetom mestu sa 1.76pg/u. Samo dva puta su ostali bez primljenog gola. Ništa spektakularno nisu uradili ove jeseni, a poraz kod kuće od TSCa je najlošiji momenat. Ne moraju da brinu za opstanak, ali ni neki napredak.

 

Voždovac  8 2 7 35-28 +7 26 (2.06g/u)

Imali su svoje padove, u ranijim godinama, ali čini mi se da su našli neki svoj mir, ravnu liniju, koja ih drži u sredini tabele. Maltene nepobedivi na svom "krovu", u gostima bili jako loši, malo se popravili pri kraju. Napad je bolji deo ekipe, peti je u ligi. Andrija Lazarević ga predvodi sa 8g/top7

Samo protiv vodećeg dvojca nisu postizali golove. Odbrana je pet put sačuvala mrežu ali su imali i velike padove, 2.06pg/u. Par puta su primili 4+ golova. Vrhunac sezone je mučenje lidera, pobeda na početku sezone i veliki otpor na kraju. Trenutak za glavobolju, visoki poraz od novajlija sa Novog Beograda. Prva tri kola proleća će pokazati put kojim će se kretati. Videćemo ih i sledeće jeseni bez većih problema.

 

Radnički NB 8 1 8 26-25 +1 25 (1.53g/u)

Jedno od prijatnijih osveženja Lige. Ekipa koja igra na sve ili ništa. Imaju samo jednu nerešenu utakmicu. Malo su iskusniji, pa deluje da se odlično snalaze, iako su novajlije u Ligi. Napad ništa specijalno, druga polovina tabele. Tri puta nisu uspeli da zatresu mrežu. Najbolji strelac je Nikola Tejić sa 5 golova, ali tu je još par igrača sličnog dometa. Odbrana malo bolja, donji deo prve polovine tablice, sa1.47 pg/u. Malo je zasmetalo i što nisu odigrali sve utakmice na svom terenu. Imali su par odličnih rezultata, ali najvredniji je pobeda u Lučanima. To su jedini uradili. Šta bi za njih bilo poražavajuće, s obzirom da su ušli ove godine, možda poraz, kod kuće, od Grafičara, jer deluje da su sličnog kvaliteta. Početak proleća će ih gurnuti u borbu za opstanak, ali ako ne pokleknu 100%, imaju šansu u poslednjim kolima.

 

Brodarac 7 3 7 33-29 +4 24 (1.94g/u)

Brodarac se opredelio za sredinu tabele. Reklo bi se da vise ka ponoru, ali to je samo slika. Vrlo su nezgodni, ili su vrlo slabi.Nekome će pomrsiti račune, i na vrhu i na dnu tablice. napad je delovao bolje nego odbrana, ili na nivou iz ranijih godina. Samo dva puta nisu se upisali u strelce.Na ostalim utakmicama, prosek je preko dva gola. Zanimljivo je da su im svirana čajk pet penala, promašili su dva. Prvi strelac je Vuk Atanasijević (10g/top3). Odbrana se nije proslavila, u drugoj polovini je, statistika kaže, tri puta nisu primili gol, ili 1.71 pg/u. Ono što ih krasi uvek, je da pobeđuju kad treba, tako da vrhunac polusezone može biti pobeda nad Čukaričkim ili remi protiv Zvezde. Sumrak je sigurno poraz od Voždovca. Ne očekujem da se mrdnu ni nešto gore, ni nešto dole. Verovatno neko osmo, deveto mesto.

 

Grafičar  6 4 7 25-22 +3 22 (1.47g/u)

Razvojni tim Zvezde nekako gura. Imaju odličnih utakmica, a ponekad ih nema nigde. Sve zavisi od sastava i ko je od igrača na raspolaganju. Ove godine nemaju baš mnogo raspoloženih strelaca. Napad je bio skroman. Imaju dva najbolja strelca sa po 5 golova. Sandulović Luka i Bajić Milan. Na čak 6 utakmica nisu postigli gol, i to mora da ih zabrinjava. Odbrana je sve to zamaskirala odličnim partijama. Treća je u ligi, nije primila gol na pet utakmica, sa odličnim prosekom od 1.29 pg/u. Pobeda u Kragujevcu je top rezultat, s obzirom da to niko nije ponovio. Što se tiče lošeg, najviše boli remi, kod kuće, sa Novim Pazarom. Zasad su dobro igrali protiv donjeg doma. Ako to nastave, nema problema za njih. Sve oh to čeka  u prvih 6-7 utakmica. Kasnije, samo neko drugi može da ih vadi. 

 

TSC 6 0 11 28-37 -9 18 (1.65g/u)

Vrlo razočaravajuća jesen. Mislim da su svi očekivali više. Izgleda da na severu Vojvodine počinje da manjka talenata. Igraju na pobedu, to raduje. Ali imaju, skoro duplo, više poraza, možda su se precenili. Uz Partizan, jedini tim bez nerešenog ishoda. Napad je na polovini tablice. Nikola Lukić (7g/top10) ga predvodi. Igraju toliko otvoreno, da samo jednom nisu postigli gol. Nažalost, odbrana je veoma loša. Na svakoj utakmici su primili gol. Statistika kaže, 2.18 pg/u. Treća najgora  u Ligi. Ne miriše na dobro. S obzirom na ubrzani rast celog kluba, mislim da će nekako svežije ući u nastavak, i da će se izvući. Ali ovo prvenstvo već deluje iznenađujuće, pa se klatno može okrenuti na svačiju stranu. Pobeda nad Vojvodinom deluje kao hit ili prijateljski gest. A gubili su od mnogih. Raspored, pa, moglo bi se reći, težak i problematičan.

 

Rad 4 5 8 18-22 -4 17 (1.06g/u)

Veoma loše. Loša slika prvog tima, celog kluba, se preslikala i na njih. to se primećuje na svim nivoima. Nekad si mogao pogledati sažetke njihovih utakmica, sad teško ili nikako. Napad je jedan od najgorih u Ligi, jedva preko jednog gola po utakmici, tačnije 1.06. Uvek su imali rasnog strelca, sad napad ne može to da ostvari, pa je prvi strelac samo sa 4 data gola, Marko Popović, još uvek kadet, i dečko koji ima ugovor sa Bayernom. Pet puta nisu se upisali, a vrhunac sezone je pobeda nad liderom Partizanom. S druge strane, odbrana je mnogo bolja, deli treće mesto u Ligi. Statistički 1.29 pg/u. Triput nesavladivi. Niko ih nije razvalio, ali to ne menja sliku na tabeli. Gubili su od svojih večitih "neprijatelja", ali dupli poraz od IMTa može mnogo da im naškodi. U zavisnosti od stanja celog kluba, znaćemo da li pričamo o srećnom ili tužnom završetku.  

 

Novi Pazar 4 3 10 19-32 -13 15 (1.12g/u)

Šta ih je razlikovalo od ostalih ekipa koje se bore za opstanak. Jer su kod kuće igrali vrlo dobro. Nažalost, igra u gostima je za zaborav, predvode tri ekipe koje nisu pobedile na strani. Lična karta skoro svake ekipe koja uđe u ovaj rang. Napad na nivou ispadanja, prvi strelac je Ibrahim Fijuljanin sa samo 4 postignuta gola. Pet puta nisu postigli ni gol. I odbrana je ispod crte, 1.88 pg/u. Samo dvaput nisu primili gol, kod kuće naravno. Za pohvalu, šampion samo njima nije dao gol. To im je i vrhunac polusezone. Teško je reći šta je najgore, ali mislim da će se gorko setiti izgubljena dva boda protiv Vršca. Imaju lep raspored kod kuće, gde mogu dobiti svakog. Na kraju, mislim da će odlučivati poslednje koli na Banjici. Napeto, istorijski rivali, prošli put im se nije isplatilo.

 

Napredak 2 3 12 15-38 -23 09 (0.88g/u)

Da su svi očekivali više od njih stoji, ali već na početku se videlo da ništa ne štima. Ponašali su se kao da su debitanti. Ni napad, ni odbrana. Samo praznina. Najgori napad i druga najlošija odbrana sve govore.  Imaju (sa TSCom i Vršcem) najmanji broj različitih strelaca, samo 8. David Milićević sa 4 gola je najbolji strelac.  Odbrana je primila 2.24 g/u. Na svakoj utakmici su primili gol. Neverovatan podatak, no nisu jedini pa ni time ne mogu da se "pohvale". Najveći poduhvat im je bod u Kragujevcu, ali to je bilo u prvom kolu, pa ne znam koliku težinu nosi. Poraz od Vršca će ih sigurno zaboleti, ako im na kraju zafali tri boda. Ne vidim kako ostaju u ligi, a čuda se ponekad dešavaju.

 

OFK Vršac 1 2 14 15-69 -54 05 (0.88g/u)

Ne verujem da su očekivali previše. Jednostavno su uskočili u reku kao radosna deca i bujica ih je povukla. Igrali su otvoreno, bez plana B.  Zato si i primili ovoliko golova. Odbrana je, naravno, najgora u ligi. Možda obore i neki negativan rekord. Primali su 4.06 gola po meču. Previše i za mnogo gore lige. Ni napad se nije proslavio, i on je najgori makar to mesto delili sa Napredkom. Kad su se nakon par kola odrekli prvog strelca, kao da su se predali. Tako da 3 postignuta gola Nikole Jovanovskog nisu neki poduhvat. Bod u Novom Pazaru im je sigurno najveće dostignuće. Ne treba očekivati preterano. Mislim da će primati manje golova, možda pobede koju više, ali opstanak je nedostižan.